Bakanlığımızca atıksu konusunda envanter oluşturulması ve raporlama ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bakanlığımız Çevre Bilgi Sistemi içerisinde "Atıksu Bilgi Sistemi" oluşturulmuştur.
2020/17 Sayılı Atıksu Bilgi Sistemi Genelgesi ile yurt genelinde her türlü faaliyet sonucunda (Kentsel, Endüstriyel vb) oluşan atıksular için;
• Arıtılarak alıcı ortama deşarj edilen atıksu miktarı,
• Arıtılarak yeniden kullanılan (Endüstriyel yeniden kullanım, tarımsal sulamada kullanım, park bahçe sulamada kullanım) atıksu miktarı,
• Atıksu altyapı sistemine bağlanan atıksu miktarı,
• Arıtma çamuru miktarı ve bertaraf yöntemi
kayıt altına alınarak, atıksu envanteri oluşturulacaktır.
Atıksu Bilgi Sistemine, atıksu üreten bütün tesisler (Belediye, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Serbest ve/veya Endüstri Bölgesi Yönetimi, Sanayi Sitesi veya Kooperatifi, Sanayi Tesisi, Turizm Tesisi veya Site Yönetimi ve Evsel Atıksu Üreten Diğer Tesisler) tarafından veri girişi yapılması gerekmektedir.
Atıksu Bilgi Sisteminde toplanan bilgiler ışığında atıksu yönetimine ilişkin Bakanlığımızca oluşturulan strateji ve politikalar geliştirilerek daha etkin bir yönetimi sağlanacaktır.
Ayrıca, bu Genelge ile hizmetlerin iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında Atıksu Arıtma Tesisi Enerji Teşviki ve Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi verme süreçleri Atıksu Bilgi Sistemine entegre edilmiştir.
İlimizde evsel/kentsel ve endüstriyel atık su üreten kurum, kuruluş ve işletmelerce bahsi geçen sisteme gerekli veri girişlerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılarak güncelliğinin sağlanması arz etmekte olup, sisteme yapılacak girişler Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Atık su Bilgi Sistemi Doküman’da https://cygm.csb.gov.tr/su-ve-toprak-yonetimi-i-83470) detaylandırılmıştır.
İl Müdürlüğümüzce yapılacak kontrollerde, ilgililer tarafından söz konusu sisteme gerekli veri girişlerinin yapılmadığının tespiti halinde çevre kanunu kapsamında gerekli idari işlem tesis edilecektir
Kamuoyuna DUYURU’lur.