Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 17.08.2011 tarih ve 28028 sayılı Resmi Gazete’de(mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamındaki çalışmalar, bu Kanun Hükmünde Kararname gereği Bakanlığımız tarafından yürütülecektir.
Kentsel Dönüşüm; Bozulmaya ve çökmeye uğrayan kentsel alanın, ekonomik, çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerin tümüdür. Bu eylemler gerçekleştirilirken; Fiziksel ve Çevresel Hedefler, Ekonomik Hedefler, Sosyal Hedefler ve Kültüre Hedefler planlanmaktadır. Geçmişten günümüze kentlerimizde hızlı nüfus artışı, göç, gelişen teknolojiler vb etkenler sonucu hızlı kentleşme ile ortaya çıkan fiziki mekâneksiklikleri, kaçak ve kontrolsüz yapılaşma gecekondulaşma ve plansız yapılaşmayı ortaya çıkarmıştır. Kentte yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, kent merkezlerinde yaşanan dönüşümün yönlendirilmesi, trafik, altyapı benzeri problemlerinin çözümü için kent Geçmişten günümüze kentlerimizde hızlı nüfus artışı, göç, gelişen teknolojiler vb etkenler sonucu hızlı kentleşme ile ortaya çıkan fiziki mekân eksiklikleri, kaçak ve kontrolsüz yapılaşma gecekondulaşma ve plansız yapılaşmayı ortaya çıkarmıştır Kentte yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, kent merkezlerinde yaşanan dönüşümün yönlendirilmesi, trafik, altyapıbenzeri problemlerinin çözümü için kent merkezlerinde kentsel dönüşüm projeleri uygulanması zaruret haline gelmiştir.
Doğu Anadolu fay Sistemi içinde kalan ilimiz 1. ve 2. derece deprem bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden olası bir afet sonucunda zarar görmesi muhtemel olan yapılar mevcut durumları ile değil bir dönüşüme tabi tutularak olası afetlere dayanıklı hale getirilmelidirler. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Elazığ Belediyesi ve Müdürlüğümüzce belirlenen öneri sahaya ait Ön Fizibilite Çalışması ve Raporu, Müdürlüğümüzce hazırlanarak değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir.